TAKEDA'S DEEP-FRIED TOFU




Takeda is an off-the-beaten-track village near the prefecture border of Ishikawa and Fukui but people flock here by car for a unique local food, unusually thick deep-fried tofu. I tried two kinds, a regular one and a softer one, for lunch and enjoyed them a lot. Eihei-ji Temple, one of the most important zen temples on Earth, is about a 20-minute drive away from here, and they say the tradition of eating deep-fried tofu in this area has been grown under the influence of temple's vegetarian diet culture. If people spread the word, this tiny village may become a destination for tofu-lovers around the world.
石川と福井の県境の近く。竹田というかなり鄙びた集落に、多くの人たちが車で集まってくる。彼らの目的は、竹田名物の珍しいくらい分厚い油揚げ。僕もランチで定番のものと柔らかいものの2種類を食べてみたが、なかなかの味だった。ここから車で20分ほどの場所に地球上で最も重要な禅寺の一つである永平寺があり、この辺りの油揚げを食べる習慣は、寺の精進料理の影響を受けて育ったものだという。口コミで評判が広がれば、この小さな集落は世界中の豆腐愛好家たちのデスティネーションになるかもしれない。

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